berøring

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253040219
Status: I salg
Utgitt år: 2018
Innbinding: Innbundet

Berøring

Vi berører og blir berørt, i ordets mange betydninger. Vi tar på andre, og andre tar på oss. Hva skjer i berøringen? Hvilke grunnleggende behov har vi mennesker? Og hva slags grenser setter vi for fysisk kontakt?

Gjennom berøring organiserer og justerer vi oss selv og hverandre. Vi trøster, truer, belønner, straffer, beroliger, oppildner. Vi tar på hverandre for å fortelle hvem vi er, hva vi kan og hva vi ønsker. Berøringer sier noe om egne og andres motiver og behov, de uttrykker muligheter og grenser, hierarkiske posisjoner og følelsesmessige bånd. Fysisk kontakt vekker nye følelser og kan endre følelser vi allerede har. Berøring er sosial informasjon, helt nødvendig for reguleringen av kroppens tilstand og felleskapets dynamikk.

Psykolog Peder Kjøs tar for seg menneskelig kontakt i vid forstand. Det handler om sex, omsorg for spedbarn, tortur, medfølelse, omtanke for dyr og miljø, forholdet til Gud, onani og psykologenes berøringstabu. Han viser til forskning, litteratur og kunst, og utforsker temaet med utgangspunkt i sine opplevelser som terapeut og erfaringer fra eget liv.

Omtaler

"Blir man berørt av boken, da? Ja, særlig innledningsvis. Tekstene om barns behov og den voksne mannen som vokste opp med en voldelig mor, er rørende og tankevekkende. De gir deg lyst til å klemme fremmede folk på trikken, i tilfelle de trenger det, og å gi ungene dine en ekstra kos hver kveld."
Mari Grydeland, Aftenposten

Forfatter(e):