498

Pris:
329.00
ISBN: 9788253016511
Utgivelsesår: 1994
Status: I salg
Innbinding: h

Svart sol

Depresjon og melankoli

Gjennom studier av melankolisymptomer hos sine kvinnelige pasienter, viser forfatteren sammenhengen mellom melankoli, språk og kunst.

Julia Kristevas Svart sol - depresjon og melankoli fra 1987 er bok nr. 3 i Pax Palimpsest.

Hennes første bok i norsk oversettelse er et moderne standardverk om melankoli. Samtidig gir Svart sol en god introduksjon til Julia Kristevas tenkning.

Med bakgrunn i psykoanalytisk teori og egen erfaring som analytiker utarbeider Kristeva et teoretisk fundament. Dette utgjør bakgrunnen for hennes studier av bildekunst, religion,  poesi og romaner. Hun tar for seg Hans Holbeins maleri Den døde Kristus i graven, Nervals dikt El Desdichado og romanene til Fjodor Dostojevskij og Marguerite Duras.

Ved å hente inn begreper og innsikter fra sin allsidige bakgrunn utvikler Kristeva sin teori om sammenhengen mellom melankoli, språk og kunst. Kapittel for kapittel gir Svart sol innblikk i Kristevas arbeidsmåte og demonstrerer at hun ikke bare er filosof og psykoanalytiker, men også en betydelig kunstteoretiker.

Sammen med Pouvoirs de l\\\'horror (1980) og Histoires d\\\'amour (1983) utgjør Svart sol tredje del av et triptykon. Toril Moi har skrevet innledningen til den norske utgaven.

Forfatter(e):