Helsing frå sameland

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253043456
Status: Forventes utgitt 16.9.2022
Utgitt år: 2022
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Liv Hatle

Helsing frå sameland

50 år gammel samisk klassiker utgis på ny – dessverre like aktuell som da den utkom i 1971. 

Nils-Aslak Valkeapää er en av de fremste og mest banebrytende samiske kunstnerne gjennom tidene. Han debuterte som forfatter med Terveisiä Lapista (Helsing frå Sameland), som ble utgitt på finsk i 1971 og utkom for første gang på norsk på Pax Forlag i 1979.

Her tar forfatteren et kraftig oppgjør med Vesten og overgrepene og fordommene det samiske folket utsettes for, og han kommer med skarp kritikk av politikken storsamfunn og styresmakter førte og fortsatt fører overfor samene. Forfatteren krever samenes rett til å leve på egne vilkår på sitt eget landområde, verne om kulturen men også utvikle og fornye den. Naturens budskap, urfolks tenkning og verdensanskuelse er omdreiningspunktet i Valkeapääs forfatterskap og i hans øvrige kunstnerskap.

I korte, tematiske kapitler (som for eksempel «Dazza», «Joik» og «Mors mål») går han tett på samisk identitet, kultur og livsførsel. Selv om boken er 50 år gammel, er den dessverre fortsatt like aktuell, i lys av pågående «grønn» kolonialisering, kulturell undertrykkelse og ødeleggelse av landområder i Sápmi den dag i dag.