Laks : en biografi

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253041186
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet

Laks. En biografi

Alt du vil vite om laksens historie. Og dette vil du vite.

Den atlantiske laksen er blitt en av Norges største eksportartikler. Den er gått fra å være luksusmat til hverdagskost, fra elvens konge til merdenes biomasse. Fiskens forfedre levde på jorden sammen med dinosaurene og kom seg helskinnet fra asteroidenedslaget som nesten utslettet alt livet på jorden.
Laksens sølvglinsende ferd mot strømmen har fascinert til alle tider, og dukker opp i franske hulemalerier, nordiske helleristninger og i edda- dikt. Den er beskyttet i det eldste lovverket og gjenstand for konflikt og lovprisning, som aristokratisk hobby og livsviktig næringsvei.
I denne boken skildres laksens liv fra de eldste tider til i dag – i europeiske elver, i chilenske merder og nord-amerikanske vassdrag. Laksen har overlevd masseutryddelser, global oppvarming og istid, men vil den overleve mennesket?

Omtaler

«Tenk at det ikke er skrevet en bok om laksen før!»
Siss Vik i NRK

"Biografien om laksen er ei spennande, velskriven og kunnskapsrik historie om ein fisk som har spela ei viktig rolle både økonomisk og som del av vår kultur. På imponerande vis kombinerer Kvamme biologi, geologi, klimakunnskap, mytologi, historie, språkvitskap og matkultur i sitt portrett av laksen – frå han skilde lag med gjedda i evolusjonen for om lag 100 millionar år sidan til han i dag er blitt utgangspunkt for ein milliardindustri." 
Tom Hetland, Bergens Tidende/Stavanger Aftenblad

Skriv ut