Skår

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253040905
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Sideantall: 180
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Farbregd, Turid

Skår

Tre dager, tre søsken. Jussi og søstrene Helmi og Raili Tyynelä er blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet hvor glassverket er alles arbeidsplass. Søsknene portretteres gjennom hver sin dag, i hvert sitt år. Til sammen danner fortellingene en helhet, og menneskene er skildret mot en bakgrunn av dramatisk finsk historie. Jussi (1949) trives med enkle rutiner, og har få ambisjoner. Denne dagen havner han i elva, men han reddes av arbeidskamerater som ellers pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Det gjør også Helmis dag (1950). Hun arbeider på glassverket, og er nylig blitt enke. Nå strever hun med å ta vare på datteren Saara. Et drøyt halvår senere (1951) er det Railis dag. Hun er den sterke, strenge og myndige, en som plasserer seg litt utenfor glassverkmiljøet. Raili har vonde og vanskelige minner fra oppveksten deres. Faren dro til Amerika rett etter annen verdenskrig, få år etter døde mora. Hvem av søsknene kan løfte seg selv – og de andre?

I sin kritikerroste roman Der fire veier møtes lyste Tommi Kinnunen opp irrganger i menneskenes sinn. I romanen om Tyynelä-søsknenes splintrede virkelighetsbilder avdekkes skjulte allianser og motsetninger.

Omtale 

"Skår er litt enklere enn Kinnunens to foregående. De loddet dypere, menneskelig, og breiere, sosialhistorisk. Denne gir et bilde av tid, sted og folk. Slik et svarthvitt foto åpner og lukker seg, når man blar gjennom et gammelt album. Men mer enn skarpt nok til å sette et spor hos den som har sett og lest."
Janneken Øverland, Bokmagasinet, Klassekampen

"Kinnunen viser seg som den beste vi har til å portrettere menneskelig lidelse og urettferdighet." 
Helsingin Sanomat

"Skuffer ikke selv de høyeste forventninger."
Karjalainen