Alle snakker om museet
Nasjonalmuseet for kunst - fra visjon til virkelighet
I denne debattboken forsøker kunsthistoriker Lotte Sandberg å beskrive og tolke utviklingen i Nasjonalmuseet for kunst i løpet av de siste årene.
I 2005, mens Norge feiret 100-årsjubileet for unionsoppløsningen, åpnet det nye Nasjonalmuseet for kunst sine to første utstillinger: Kunst 1 Alle snakker om museet og Kyss Frosken. Museet bebudet forandring, ja forvandling. Utstillingene satte debatten i gang, snart snakket alle om museet. Argumentene uttrykte ulike syn på museets funksjon, oppgavenes art og utstillingenes rolle. Direktører for det hele har kommet og gått, men konfliktene og debatten har bestått. Enkelte krever en oppløsning av kunstkolossen.
NMFK var en sammenslåing av institusjoner som hadde vært relativt selvstendige. De hadde hatt ulike oppgaver innen samling og formidling av kunst, design og arkitektur. Sammenslåingen førte til konflikt mellom museumsenheter, mellom administrativt og kunstfaglig personale og mellom ledelse og underordnede. Det kom også kritikk fra kunstfaglige miljøet kunsthistorikere, kunstnere, arkitekter med flere. Hvilken visjon lå til grunn for museumsreformen? Publikum har en forventningskrise. Hvem er museet til for? Hva slags kunst er blitt innkjøpt og hvorfor? Og hva vises på utstillinger? Og hva vil skje med Nasjonalmuseet for kunst?
Lotte Sandberg er kunsthistoriker og mangeårig kunstkritiker og kulturkommentator i Aftenposten. Hun har fulgt utviklingen ved Nasjonalmuseet for kunst med argusøyne. I denne boken forsøker hun å beskrive og tolke det ugjennomtrengelige. Hun dokumenterer og analyserer debatten, blant annet med henvisning til nyere teori om kunstforvaltning. Hva er Masterplanen? Er organisasjonsmodellen en konsekvens av New Public Management? Alle snakker om museet er en aktuell og kritisk bok for alle som er opptatt av kunst, kunstformidling og offentlig forvaltning.