Bøkene vi gleder oss til i januar

Blant bøkene som utgis denne måneden finner vi en gripende koreansk tegneserie, en liten perle av en dansk essaybok og en ny roman av den islandske favoritten Auður Ava Ólafsdóttir. 

Les mer 

Kaplevej 97 er et stemningsfullt portrett av et hus og de tre kvinnene som gjorde det til et hjem. Den danske litteraturkritikeren og forfatteren Lilian Munk Rösing skriver vakkert og klokt om mormoren og grandtantenes gamle murhus utenfor København. Rom etter rom blir vekket til live gjennom minner og assosiasjoner. I Danmark har Rösings bok fått overveldende positiv omtale. Avisa Information kaller den for «en liten perle av en bok», og i tillegg har den har fått to terningkast fem. Her hjemme anmeldte Bernhard Ellefsen Kaplevej 97 i Morgenbladet og skrev at det er «en tvers gjennom intelligent, velskrevet og bevegende bok.»

Les mer

Den koreanske tegneserien Ugress forteller historien om Yi Okseon, som blir tvunget inn i prostitusjon av den japanske hæren under andre verdenskrig. Vi følger Yi Okseon fra hun er et barn i Korea på 1930-tallet, og gjennom de fryktelige opplevelsene hennes som ung jente under den japanske okkupasjonen. Tegneserieromanen Ugress er basert på forfatterens intervjuer med Yi Okseon og gir et sterkt innblikk i en av de mest betente hendelsene i koreansk historie. 

Les mer

Den islandske forfatteren Auður Ava Ólafsdóttir, som i 2018 mottok Nordisk råds litteraturpris for romanen Arr, har skrevet en ny prisbelønt roman. Eden vant både den islandske bokhandlerprisen 2022 og ble en kritikerfavoritt på Island og i Danmark. Ólafsdóttirs siste bok er en underholdende, klok og medrivende roman om alt fra metoo og klimautfordringer til utdøende språk og lengselen etter fellesskap.