Boken: En hyllest
En kjærlighetserklæring til papirboken – mens e-boken vinner terreng
Nærmere seks hundre år etter at Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten spår mange at papirboken snart vil dø. Hvordan blir lesekulturen vår da? Burkhard Spinnen elsker papirboken, men ser også at e-boken kan ha mange fordeler. I stedet for å argumentere mot e-boken forklarer han hvorfor han er så glad i papirboken, hvordan den preger livet og lesehverdagen hans. Eksemplene er mange, og vi kjenner oss godt igjen i Spinnens humoristiske fortellinger om bøkenes fortreffeligheter og leserens tidvis obskure forhold til papirbøkene. Bøker kommer til oss på mange vis. Noen kjøper vi; andre er gaver, lån, suvenirer eller tyvgods. Bøker kan være nye eller gamle; noen er vakre, andre er stygge, fulle av kommentarer eller ødelagte. Noen er kjedelige, andre er spennende. Og bruksområdene er mange: underholdning, arbeid og skole. Gjennom mer enn 40 korttekster hyller Burkhard Spinnen papirboken og forsøker å vise alt han vil miste hvis den skulle bli borte.
BURKHARD SPINNEN, utdannet filosof, er en tysk forfatter med stor produksjon bak seg: sakprosa, romaner, essays og barnebøker. Boken er også oversatt til engelsk (USA) og nederlandsk, og flere utgivelsesland er på vei.
Med illustrasjoner av Line Hoven Scöffling & Co.
Omtale
"En pryd for ethvert hjemmebibliotek [...] Spinnens bok er gjennomstrømmet av en dyp kjærlighet til boka som fenomen og kulturbærer."
Fredrik Wandrup, Dagbladet
"Den besnærende lukten av bøker. Papirbokens mange aspekter belyses i en tvers gjennom sympatisk utgivelse, hvor sterke følelser raser bak en kontrollert, polert fasade [...] For svar på hvorfor papirboken fortsetter å holde stand, kan man gjerne gå til Boken: en hyllest av tyske Burkhard Spinnen. I denne ektefølte kjærlighetserklæringen til papirboken avfeier ikke uten videre argumentene for digitalisering, som kan være både rasjonelle og fullt i tråd med etablerte prinsipper (som for eksempel bokens stadig økende bærbarhet, en prosess som har pågått i hundrevis av år). Snarere er Spinnens prosjekt å belyse hva som vil gå tapt dersom papirboken skulle avgå ved døden, hvilket ikke er rent lite [...] Med lett og elegant penn, smidig ivaretatt i Per Qvales oversettelse, argumenterer Spinnen for hvordan boken er sentral i menneskets dannelse og utdannelse, i hele det humanistiske prosjektet, ja, i livet selv. Og dette, mener Spinnen, ligger nedfelt i boken som sådan: en sårbar, forgjengelig forbruksvare som bærer i seg et sus av det evige."
Leif Bull, BLA