Det var noe annet under krigen
2. verdenskrig i norsk kollektivtradisjon
Det var noe annet under krigen er en studie av 2. verdenskrig i norsk kollektivtradisjon. Boka behandler forvaltningen av kunnskapen om den tyske okkupasjonen 1940-45. Innenfor rammene av norsk kultur forstås fortellingen om krigen som en kollektivtradisjon av mytisk viten - den binder nordmenn til hverandre og til det nasjonale fellesskapet.
I myten står okkupasjonstiden for kampen mellom det gode og det onde: Veien fra kjøkkenfronten til hjemmefronten var belagt med binders og god jøssingånd. I tradisjonen formidles det som faktiske skjedde, men i tillegg inneholder den et nasjonalt verdisyn og en spesiell forståelse av "det norske". Fortellingen om krigen blir brakt videre til nye generasjoner gjennom skoleundervisninge, historiske merkedager, nasjonale monumenter og jubileumsmarkeringer. Historien som skildres er fortid, men også nåtid, fremtid og utenfor tid - mytisk tid.
Krigen som historie og tradisjon * Det utrolige døgnet * Hvor lenge varte 9. april? * Motstanden - et nasjonalmonument * Binderskrigen * Ord og orden * På tur i krigen * Hvis de bare ville angre * Aldri mer - igjen og igjen