Forbruksagentene
Slik vekket de kjøpelysten
Når ble vi forbrukere? Hvem var det som først kom på at vi kunne kjøpe varer vi egentlig ikke trengte? Og hvilke virkemidler brukte de?
I Norge har det moderne forbrukersamfunnet utviklet seg parallelt med kunnskapssamfunnet. Reklamebransjen allierte seg med den psykologiske vitenskapen allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Ved hjelp av de nyeste ideene innenfor psykologien, fant den fram til teknikkene som førte slagordene inn i hodene våre og fikk oss til å handle. Husmødre ble varepromotører ved å vise til oppdatert kunnskap om ernæring og ved å vise frem stadig mer avanserte tekniske hjelpemidler. Forbrukerens tanker og handlinger har blitt kartlagt i minste detalj ved hjelp av statistikk og vitenskapelig metode. Kunnskap, salg og kjøpetrang har gått hånd i hånd. Også butikkrommet ble modernisert etter vitenskapelige prinsipper for hva som fanget oppmerksomheten og vekket kjøpelysten. Avbetalingsordninger ble organisert og satt i system og kredittkortet utviklet seg fra å være for den eksklusive kunden til et plastkort vi alle må ha.
Christine Myrvang viser hvordan vi er blitt forbrukere i stadig nye betydninger av ordet og hvordan markedets språk har nådd stadig nye områder og hvordan kritikken av forbrukersamfunnet alltid har eksistert side om side med frembringelsen av stadig nye og flere og muligens mer bevisste forbrukere.