Fra englisc til English
Et språk blir til
"Hvis du tror du ikke er interessert i språkhistorie, og er sikker på at det kan du aldri bli, er det jo mulig du har rett. Men du har en uvanlig motstandskraft og standhaftighet hvis du fremdeles er uinteressert etter å ha smakt på de første 30 sidene av Kristin Bechs tilblivelseshistorie om et språk som vi alle ustoppelig hører og ser på alle kanter i dagens verden."
Per Egil Hegge, APOLLON
Hva snakket de i England før engelsk? Hvordan så engelsk ut for tusen år siden? Kunne vikingene og engelskmennene forstå hverandre? Hvorfor er engelsk staving så komplisert? Hvorfor var Svartedauden bra for det engelske språket? Hvordan hadde det seg at engelsk ble et verdensspråk?
«Når jeg forteller folk at jeg holder på med gammelengelsk, sier de ofte, etter å ha himlet med øynene over mitt forspilte liv: «Å ja, Shakespeare og sånn.» Men vi språkhistorikere regner faktisk Shakespeares engelsk som moderne engelsk. Utsagnet To be, or not to be, that is the question er jo tross alt fullt forståelig for oss. En angelsaksisk Hamlet ville ikke umiddelbart klart å appellere til vår sympati med tilsvarende utsagn, av den enkle grunn at vi ikke ville skjønt så mye av hans eksistensielle kvaler. Seks hundre år tidligere ville han nemlig sagt: Beon, oððe ne beon, þæt is seo ascung.»
Dette er historien om hvordan et språk blir til, fortalt med glød og kjærlighet. Forfatteren forteller hvordan engelsk har oppstått og utviklet seg, på et bakteppe av historiske hendelser. Underveis kan leserne glede seg over kuriøse detaljer, spenstige eksempler, fargerike anekdoter og språklige besynderligheter som til fulle viser hvilken fascinasjonskraft språk kan ha.
Omtaler
"Ei morosam og viktig soge om engelsk"
Karsten Alnæs, Dag og Tid
"[Kristin Bech] er ikke bare noe så eksotisk som en spesialist på utviklingen av engelsk setningsstruktur, hun er rett og slett en skikkelig god pedagog. ... Det Bech setter seg fore, er å fortelle hvordan språket kong Alfred brukte, er blitt det verdensspråket vi kjenner i dag. Heldigvis for leserne, har hun et godt øye for hvordan utviklingen av språket henger sammen med utviklingen i samfunnet for øvrig."
Espen Hauglid, Morgenbladet
Les intervju med Kristin Bech i Dagens Næringsliv 17. september 2016
Les kronikk av Kristin Bech i Aftenposten 8. september 2016