Marcus Thrane
Forbrytelse og straff
"Sterk og medrivende historie om en tidlig opprører."
Adresseavisa
Marcus Thrane er noe av et mysterium i norsk historie. Hans skjebne var å bli dømt i Høyesterett for å ha tatt i bruk det frie ord. Han kjempet for allmenn stemmerett for menn i en tid der dette ble møtt med autoritær avvisning og fengselsstraff. Marcus Thrane (1817–1890) er kjent som ”sosialistisk agitator” og som grunnlegger av thranitterbevegelsen. Men hvor radikal var han egentlig? Og hva formet livsvalgene hans – personlig og politisk? I historikeren Mona R. Ringvejs bok står Thrane frem som en demokratiforkjemper som ble knust av et autoritært styre. Fortellingen om Marcus Thrane er en av de glemte episodene som viser at Norge på 1800-tallet drev en innbitt kamp mot, ikke for demokratiet. Thranes kamp ble nemlig slått til jorden ved et justismord, som inntil nylig ikke er blitt undersøkt. Marcus Thrane ble både helt og antihelt i kampen for allminnelig stemmerett, ytringsfrihet og folkestyre. Hans liv og arbeid skildres her som en politisk – og menneskelig – tragedie, men også med islett av komedie.
Presse
"Dette er en bok som har noe sjeldent: Både substans og underholdningsverdi, salt og sukker."
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa
"Et korrektiv til festtalene. ... Ringvej dokumenterer overbevisende"
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen
"[Denne] boken må hilses høyt velkommen som korrektiv til vårens ventede grunnlovsjubalong. ... Solid og
spennende historieskriving."
Ivo de Figueiredo, Morgenbladet
"Levende historiefortelling om 1800-tallets gryende arbeiderbevegelse og dens primus motor Marcus Thrane."
Stein Inge Jørgensen, VG
"Solid og lærerik"
Espen Grønlie, Le Monde Diplomatique
"Med skarpt blikk leser Ringvej det store kildematerialet som Thrane-forskere før henne har brukt. Men hun kommer også med mye nytt stoff som setter den tragiske heltehistorien inn i en bredere sosial og kulturell kontekst."
Bodil Stenseth, Prosa
"Nydelig om Norges første arbeiderleder"
Bjarne Botnen, Vårt Land
"Mona Ringvej har ... skrevet en leseverdig og polemisk bok som med fordel bør leses som supplement til festtalene vi vil få i jubileumsåret 2014."
Mimir Kristjansson, Klassekampen
"Grundig og betimelig påminning om hvordan makten ter seg."
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
"Eit fortetta og nyansert bilde av samfunnstilhøva her til lands rundt 1850"
Oddmund Hagen, Dag og Tid
"Forfatteren tar oss lesere med på en spennende reise i Marcus Thranes biografi og Arbeiderforeningens historie, og både supplerer og nøster opp tråder i tidligere forskning"
Tore Linné Eriksen, Ny Tid
"Handlingsmetta prosa som er spanande som ein thriller. ... ei interessant, leseverdig og ikkje minst svært medrivande forteljing […] eit nytt standardverk […] om Thrane og Arbeider-Foreningerne."
Eyvind Urkedal York i Historisk Tidsskrift nr. 3 2015.