Norsk kunstårbok 2017 ; Norwegian art yearbook 2017
Norsk kunstårbok er den eneste årlige bokutgivelsen om norsk kunstliv. Gjennom spesialbestilte artikler, intervjuer og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger gir boken et bredt bilde av norsk samtidskunst.
Tema for Norsk kunstårbok 2017 er plast og kunst. Gjennom flere artikler kartlegger vi plastens kulturhistorie fra de første plaststoffene ble utviklet på slutten av 1800-tallet og fram til i dag. I store trekk er dette en fortelling om utviklingen fra utopi til dystopi, og bokens artikler ser på hvordan plastens rolle i samfunnet gjenspeiles og uttrykkes i kunst. Heather Davis skriver om hvordan plasten som en gang representerte menneskets frigjøring fra naturen, i dag heller symboliserer hvor grunnleggende knyttet vi er til jordas skjebne. Bernadette Bensaude-Vincent skriver om forholdet mellom plaststoffenes materielle egenskaper og deres rolle i samfunnet, mens Thomas Flor redegjør for plastens kunst- og designhistorie, en historie som begynte for nøyaktig 100 år siden da den russiske konstruktivisten Naum Gabo i 1917 skapte verdens første kunstverk av plast.
Temadelen i boken inkluderer også Roland Barthes' innflytelsesrike essay om plast hentet fra boken Mytologier fra 1957 samt en tekst av den britiske kunstneren Liam Gillick om hans bruk av pleksiglass, og intervjuer med fem norske kunstnere som på forskjellig vis arbeider med plastmaterialer.
I årets kunstpolitiske essay ser Simen Helsvig nærmere på styringen av norske kunstinstitusjoner. I tillegg inneholder boken et intervju med kunstner og rektor for kunsthøyskolen i Bergen, Gerd Tinglum, skrevet av Kåre Bulie. Boken er gjennomillustrert, og alle tekster er både på norsk og engelsk.