På høye hæler i Amerika

ISBN: 9788253040400
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2018
Innbinding: Innbundet

På høye hæler i Amerika

Unge Agder-kvinner i etterkrigens New York

Vinner av Sørlandets litteraturpris 2019!

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946-1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? De kom fra det pietistiske Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse. Men innvandrerkvinnene tilpasset seg nye normer. «Alle ble affecta av den amerikanske stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner.

I Amerika endret sørlandskvinnene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet - og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.

Våren 2022 blir På høye hæler i Amerika satt opp som musikkteater på Kilden i Kristiansand! Les mer om teaterstykket her

OMTALER

 terningkast_5 liten flat.jpg «Siv Ringdal fra Lista sin 400 siders, rikt illustrerte, bok om Agder-kvinner som utvandret til Amerika på 1950-tallet, er fascinerende lesning. Den forteller en del av kulturhistorien som eldre mennesker i dag vil ha et sterkt forhold til. Boka bygger på en doktoravhandling. Populariseringen av stoffet er absolutt vellykket. Og flommen av bilder taler nesten mer enn teksten.» 
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen   

«Denne rikt illustrerte boken om unge kvinner fra Agder i New York i 1945–1965 er en bearbeiding av forfatter Siv Ringdals doktoravhandling fra 2016. Det bør ikke skremme noen, fremstillingen er nemlig lettlest, informativ, artig og skrevet med betydelig glimt i øyet.»
Espen Søbye, Morgenbladet

«Ringdal har skrevet denne boka på bakgrunn av samtaler med flere av disse kvinnene. De siteres hyppig på en blanding av sørlandsdialekt ispedd noen engelske fraser. Det er fornøyelig lesning. Men forfatteren har også stor innsikt i kulturhistorien både i Norge og i New York på denne tida. Teksten snor seg elegant mellom mer allmenne betraktninger og beskrivelser og damenes sjølopplevde fortellinger. Dessuten er boka full av bilder – de aller fleste fra private arkiver. Få blinkskudd hva fotografiske kvalitet angår, men helt unike bilder i et kulturhistorisk perspektiv. Klisjeen om at «bilder sier mer enn tusen ord» er temmelig dekkende her. Denne boka er ei kulturhistorisk perle. Siden forfatteren har skrevet to bøker tidligere om beslektede emner, skjønner jeg at det bare er å logge seg inn på det lokale bibliotekets hjemmesider og søke opp disse også.»
Jørn-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no


BLA I BOKA

 

Forfatter(e):

Hold inne ctrl-tasten og trykk + for å skalere opp, - for å skalere ned.