Spionbasen
Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge
"Nybrottsarbeidet fra NRK-journalist Bård Wormdal graver fram etterretningsskjeletter fra den kalde krigen."
Magne Kveseth, Altaposten
"Spionbasen er interessant og lesverdig. Den tar for seg et spennende tema hvor det nok vil gå mange år før vi får den komplette historien om hva som egentlig har skjedd i våre nordområder.
Forsvaretsforum, Erik Lanke
Norge er en drømmepartner og en av de to viktigste partnerne for USA når det gjelder teknisk etterretning. Det forteller National Security Agency, NSA, i et dokument fra 2013 som varsleren Edward Snowden har gjort offentlig. Hvorfor er Norge så viktig?
Den norske militære etterretningstjenesten har i over 60 år hatt et formelt direkte samarbeid med NSA og CIA, utenom NATO, og med offentligheten holdt på god avstand. Denne boka er den første uavhengige gjennomgangen av dette hemmelige samarbeidet, som blant annet har resultert i store lyttestasjoner og radaranlegg i Nord-Norge, særlig nær grensen mot Russland. Hvor verdifulle er de militære installasjonene for å forsvare Norge? I hvor stor grad tjener virksomheten norske og amerikanske interesser, og i hvor stor grad er den under demokratisk, norsk kontroll?
Denne boka forteller historiene om etterretningsstasjonene, om mer eller mindre vellykket hemmelighold, om den militære nytten av installasjonene og om lokalsamfunnene som lever rundt dem. En rekke tidligere tjenestemenn i den norske militære etteretningstjenesten står fram med sin historie. Slik får vi for eksempel for første gang innblikk i livet på innsiden av satellittstasjonen på Fauske. Det er en spektakulær del av den nære norske historien som avdekkes, og en side av dagens Norge som de færreste kjenner.
Omtaler
"Bård Wormdals bok Spionbasen forteller om et Norge som virkelig betyr noe for stormaktsspillet."
Ola Tunander, Ny Tid
"Wormdal har gjort et grundig stykke journalistisk gravearbeid over flere år, for å sette sammen et mer omfattende og detaljert bilde av hvor viktig Norge er for å kikke russerne i kortene i nord. Og hvordan USA har brukt – og sannsynligvis fortsatt bruker – opplysningene som blir fanget opp av de lange ørene. Direkte."
Kjell Dragnes, Aftenposten
"Historien om de militære e-tjenestenes samarbeid er et grundig dokument om internasjonalt samarbeid mellom Norge og USA."
Magne Kveseth, Altaposten
"Historien om de militære e-tjenestenes samarbeid er et grundig dokument om internasjonalt samarbeid mellom Norge og USA."
Tone Jensen, sjefsredaktør i avisa Fremover, som sammen med en medstudent ble siktet for spionasje da de tok bilder av anlegget på Fauske
"I nesten hvert eneste kapittel har forfatteren klart å få enkeltpersoner, tidsvitner og deltakere til å stå fram og fortelle hvordan det var å jobbe i denne tjenesten. Dette har Bård Wormdal klart på en måte som ingen andre har gjort før han. Bare det i seg selv er et stort stykke jobb, som det står den største respekt av. Ikke minst for vi her snakker om tjenester som det alltid har vært knyttet hemmelighet til."
Arild Bjørnbakk, Saltenposten
"I boka reises et viktig spørsmål: I hvor stor grad har etterretningsvirksomheten vært under demokratisk, norsk kontroll?"
Anders Opdahl, Nordlys
"Et ambisiøst og kritisk blikk på USA og Norges spionasje mot øst"
Bernt Gran, Dagens Næringsliv
"Det er ikke noe politisk kampskrift Bård Wormdal har forfattet. Det er et saklig og faglig godt fundert stykke journalistisk arbeid med et solid noteapparat og henvisninger for den som måtte ønske å gå opplysningene nærmere etter i sømmene."
Terje Amundsen, Bibliotekaren anbefaler i Hammerfestingen