Stjørdalen

Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN: 9788253042183
Status: I salg
Utgitt år: 2020
Innbinding: Innbundet

Handverk i det Nordenfjeldske. Bind V. Stjørdalen og Neadalen

Gjennom tekst og fotografier får vi i denne boken et entusiastisk møte med sentrale deler av norsk kulturarv. De gamle handverkstradisjonene blir presentert og dokumentert på en konkret og forståelig måte. Forfatteren har samlet inn, systematisert og dokumenterer et helt unikt materiale.

Alle steder har sine særegne lokale tradisjoner samtidig som det finnes mange likhetstrekk mellom ulike steder. Gjenstandsmaterialet i boken er fra Stjørdalen, Meråker, Selbu og Tydal. Som leser får vi innsikter i de gamle handverkerne som sto for produksjonen av innbo, løsøre og redskaper. Gjennom denne kunnskapen forvandles gjenstandene til noe levende, noe langt mer enn historieløst interiør. I verket får vi svar på sentrale spørsmål som hvilke handverkere som sto for arbeidet og hvor de kom fra.

Handverk fra Stjørdalen og Neadalen utgjør en kulturgeografisk region blant annet gjennom bergverksdriften. Regionen har dermed bånd til Trondhjem, Røros/Gauldalen, Innherred og Jamtland. Vi møter gjenstander med lokalt opphav, men også med opphav langt unna.

Størdalen og Neadalen er en del av verket «Handverk i det Nordenfjeldske» som skal bli 14 omfangsrike bøker der alle kommunene nord for Dovre blir presentert.

 

Omtale:

«Gjennom denne kunnskapen forvandles gjenstandene til noe levende, noe langt mer enn historieløst interiør. Dyktige håndverkere som sto for arbeidet og hvor de kom fra, er viktige personer. ... I et praktverk som denne boken er, vil illustrasjonene spille en vesentlig rolle, både hva angår bildestørrelse, farger og tekstforklaringer. Mye kan skildres, men bilder forteller ofte mer enn tusen ord. Her har forfatteren gjort en utmerket jobb. Illustrasjonene er gjennomgående avstemt i størrelse og plassering, alt etter hvilken betydning de har i teksten. ... For den håndverksinteresserte må dette bokverket være en kilde til kunnskap forsynt med mye godt for øyet.»
Kjell Erik Petterson

Forfatter(e):